2010. május 15., szombat

Túrós batyu

Igazi ronda idő volt ma. Már reggel az eső kopogására ébredtem, és így volt ez egész nap. Hol nagyon esett, hol még jobban. Ilyenkor egy finom ebéd, esetleg egy finom kelttészta csodát tehet az ember hangulatával.
Valamelyik nap Limara oldalán gyönyörűséges túrós batyukat láttam, így gyorsan megkerestem a receptet, és a bableves mellé ez volt a második fogás a mai ebédmenüben.


Hozzávalók: 60 dkg liszt; 3,2 dl tej; 1 tojás; 1 mokkáskanál só; 2-3 evőkanál cukor; 8 dkg olvasztott vaj; 2,5 dkg élesztő (nekem most itthon szárított élesztőm volt, abból 1 csg.).
A kenyérsütő gép üstjébe készítettem a hozzávalókat a vaj nélkül, majd miután kb. 8-10 percig dagasztotta a tésztát, akkor csurgattam bele az olasztott vajat. Szép hólyagosra dagasztotta kb. 20 perc alatt. Hagytam duplájára kelni, közben elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók: 50 dkg túró; 2 csapott evőkanál búzadara; 4 evőkanál cukor (ezt én gyümölcscukorral helyettesítettem); 1 csg vaníliás cukor; 1 citrom reszelt héja (ezt kihagytam, mert az anyukám nem szereti a citromos ízt, és ma velük ebédeltünk); 10 dkg mazsola; 2 tojás sárgája és a 2 tojás fehérje kemény habbá verve (ezt pedig csak olyan gömbölyű habverővel jó habosra felvertem).
A túrót villával jól összetörtem, majd a hozzávalókkal összekevertem, a végén pedig a habos tojásfehérjét is beleforgattam.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítottam, majd kb. 3 mm vastagságúra kinyújtottam, és 10x10 cm-es négyzetekre vágram (ahogy sikerült). 24 db lett belőle. A túrót kanállal elosztottam a négyzetek közepén, majd a sarkokat összefogva középen egy kicsit tekertem rajta. A két gáz sütőlapomra sütőpapírt tettem, erre raktam a batyukat, és hagytam őket még kb. 20-25 percig kelni. Ezután megkentem őket felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sültek ilyen szép aranybarnára. Nagyon finom lett!
A múltkor, a mandulás süteményemnél kiszámoltam a kalóriaértéket is, és ez tetszett a blogomra látogatóknak. Elhatároztam, hogy ezután igyekszem mindegyiknél odaírni. Tehát: a teljes sütemény kalóriája 4626, nálam 24 batyura elosztva egyenként 193 kalória.

2 megjegyzés:

  1. Uh! Erre a típusú táskára én is beneveznék!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó recept.Többször is megsütöttem isteni finom.Köszönöm.

    VálaszTörlés