Valamelyik nap Limara oldalán gyönyörűséges túrós batyukat láttam, így gyorsan megkerestem a receptet, és a bableves mellé ez volt a második fogás a mai ebédmenüben.
Hozzávalók: 60 dkg liszt; 3,2 dl tej; 1 tojás; 1 mokkáskanál só; 2-3 evőkanál cukor; 8 dkg olvasztott vaj; 2,5 dkg élesztő (nekem most itthon szárított élesztőm volt, abból 1 csg.).
A kenyérsütő gép üstjébe készítettem a hozzávalókat a vaj nélkül, majd miután kb. 8-10 percig dagasztotta a tésztát, akkor csurgattam bele az olasztott vajat. Szép hólyagosra dagasztotta kb. 20 perc alatt. Hagytam duplájára kelni, közben elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók: 50 dkg túró; 2 csapott evőkanál búzadara; 4 evőkanál cukor (ezt én gyümölcscukorral helyettesítettem); 1 csg vaníliás cukor; 1 citrom reszelt héja (ezt kihagytam, mert az anyukám nem szereti a citromos ízt, és ma velük ebédeltünk); 10 dkg mazsola; 2 tojás sárgája és a 2 tojás fehérje kemény habbá verve (ezt pedig csak olyan gömbölyű habverővel jó habosra felvertem).
A túrót villával jól összetörtem, majd a hozzávalókkal összekevertem, a végén pedig a habos tojásfehérjét is beleforgattam.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítottam, majd kb. 3 mm vastagságúra kinyújtottam, és 10x10 cm-es négyzetekre vágram (ahogy sikerült). 24 db lett belőle. A túrót kanállal elosztottam a négyzetek közepén, majd a sarkokat összefogva középen egy kicsit tekertem rajta. A két gáz sütőlapomra sütőpapírt tettem, erre raktam a batyukat, és hagytam őket még kb. 20-25 percig kelni. Ezután megkentem őket felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sültek ilyen szép aranybarnára. Nagyon finom lett!
A múltkor, a mandulás süteményemnél kiszámoltam a kalóriaértéket is, és ez tetszett a blogomra látogatóknak. Elhatároztam, hogy ezután igyekszem mindegyiknél odaírni. Tehát: a teljes sütemény kalóriája 4626, nálam 24 batyura elosztva egyenként 193 kalória.
Uh! Erre a típusú táskára én is beneveznék!
VálaszTörlésNagyon jó recept.Többször is megsütöttem isteni finom.Köszönöm.
VálaszTörlés