2010. január 4., hétfő

Csendes honfoglalás...

...lesz a könyv címe, melyen kisebb-nagyobb megszakításokkal két hónapja dolgozok. Horváthné Raffai Pálma az írója, nekem "csak" annyi dolgom vele, hogy számítógéppel könyvet formáljak belőle, képeket és naplóbejegyzéseket retusáljak és illesszek be, aztán korrektorként átnézzem még egyszer, majd ívekben kinyomtassam, öszevágjam és bekössem, hogy másoknak is élvezhető legyen.
Pálmának - szintén az én szerkesztésemben és kötésemben - tavaly jelent meg az első könyve, Drótszamáron Csíksomlyóra címmel, mely a 6. kerékpáros zarándokútjuk történetét meséli el, melyet fiával, Csabival jártak végig, több mint 1400 km krónikája Kalocsáról Csíksomlyóra és vissza 2008-ban.

A mostani könyv, mely a Csendes honfoglalás címet viseli (hogy miért, az kiderül a könyből), és ami remélhetőleg január végén jelenik meg, a két évvel azelőtti, 2006-os, a negyedik zarándokút története, melyben egy kicsit nagyobb kört írtak le, a történelmi Magyarország területén, csak néhány nagyobb állomást felsorolva: Kalocsa, Lakitelek, Karcag, Nyíregyháza, Gergelyiugornya, Munkács, Nagyszőlős, Túrterebes, Koltó, Dés, Kolozsvár, Szászrégen, Parajd, Gyergyófalu, Csíktaplocza, Csíksomlyó, Hargitafürdő, Székelykeresztúr, Gyulafehérvár, Csernakesztúr, Karánsebes, Orsova, Tekija, Galambóc, Dunavszki Raj, Pancsova, Belgrád, Péterréve, Ada, Zenta, Jánoshalma, Kalocsa-Meszesi Duna part. 2179 km kerékpáron!!!
Így ír Pálma a könyv legvégén: "Majd eltelik újabb pár nap, és nagyon-nagyon lassan kezdem elhinni, hogy tényleg befejeztük, és 2179 km kerékpározással hitet tettünk az összetartozásról és arról, hogy határ ide, határ oda, magyarnak lenni maga a csoda."

Szóval, ezért nem varrok mostanság, mert ezen a könyvön dolgozok. Már a finisben vagyok, holnap talán egy borító nélküli próbanyomás is kész lesz, akkor már kézbe lehet fogni, lapozgatni, és jöhet az utolsó korrektúra.
A borítót most tervezem, van a fejemben már elképzelés, holnap ehhez is hozzáfogok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése