2010. április 5., hétfő

Erdélyi raffaello szelet

Essék szó az ünnep kapcsán gasztronómiáról is. Ilyenkor az van, hogy mit is kellene sütni, aztán addig gondolkodik az ember, míg előveszi a jól bevált, mindig is sütött receptjeit, mert ugye azokkal nem lehet melléfogni. Nálunk nem volt kérdéses, hogy finom diós az lesz. No de mellé...
Szerencsére vannak a nagyszerű gasztroblogok, egy-egy recept után különböző kommentekkel, amik elárulják, hogy a nagyközönségnek a leírás alapján sikerült elkészíteni, ízlett vagy nem.
Hosszas keresgélés után Kiskukta oldalán ráakadtam egy olyan sütire, amire elsőre azt mondtam, ezt meg kell sütni. Tojásos is, kókuszos is, diós is, szóval minden benne van, amit szeretek. Ne rettenjen meg senki attól, hogy 10 tojás kell hozzá, és attól sem, hogy lapokat kell sütni, megy egy-kettőre minden! És a végeredmény, az mindenért kárpótol.


Erdélyi raffaello szelet
Hozzávalók: a fehér laphoz:  5 tojásfehérje, 15 dgk cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 2 ek rétesliszt, fél csomag sütőpor;
a barna laphoz: 5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 ek rétesliszt, fél csomag sütőpor (más blogolók 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport is írnak hozzá, én nem tettem bele, a Kiskuktánál talált receptet követtem);
a krémhez: 10 tojássárgája, 17 dkg cukor, 1 ek vanília kivonat, vagy 1 csg vaníliáscukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 25 dkg margarin; a díszítéshez: kókuszreszelék.
Mindkét lap esetében a tojásfehérjét csipet sóval felverjük, majd hozzá adjuk a cukrot, kemény habbá verjük. A kókuszreszeléket (ill. diót) a lisztel és a sütőporral elkavarjuk, majd a kemény habhoz keverjük egy kézi habverő segítségével. Egy kb. 35x28-as tepsit kibélelünk papírral, majd elegyengetjük benne a tésztát, majd 175 fokon sütjük, míg szép szint kap. Akkor jó, ha az embernek van két egyforma tepsije, mert akkor míg az egyik lap sül, el lehet készíteni a másikat, és rögtön sütni.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, majd hozzáadjuk a vaníliát, a pudingot, jól elkavarjuk, majd a tejet is hozzáadjuk, és folytonos kavargatás közben sűrű péppé főzzük, majd lehűtjük (nagyon-nagyon figyeljünk oda már attól kezdve, hogy a tűzre tettük, mert hamar odakapja). A puha margarint kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a lehűlt pépet, és jól kidolgozzuk vele is.
A kókuszos lapot tesszük alulra, rá a krém fele, majd rá a diós lap, rá a maradék krém, kókuszreszelékkel megszórjuk. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjen, majd tetszés szerint vágjuk.

Nagy sikere volt!

1 megjegyzés:

  1. Én is örülök, hogy rámtaláltál, és így én meg rád, nagyon szép dolgokat készítsz, jó volt átnézegetni a blogodat:))
    A süti is nagyon szép lett, és örülök, hogy sikered volt vele!

    VálaszTörlés