2010. április 17., szombat

Pizzát sütöttem

Már múlt hétvégére terveztem, hogy szombaton pizzát sütök, mert azt ugye hétközben, ha este 7 körül jár haza az ember, már nem lehet. Akkor elmaradt, ma azonban nem.
Bedagasztottam a tésztát, aztán, gondoltam, amíg kel, megnézem a kedvenc gasztroblogjaim, hátha ötletet kapok, frissítendő az itthoni kínálatot. Hát mit látok, Limara blogjában éppen pizza készült, nem ő sütötte, hanem az ő receptje alapján a makói tévé egyik műsorában egy Szabolcs nevű fiatalember. Érdemes megnézni itt.
Közben megkelt a tésztám.
Az én receptem a következő:
egy nagy gáztepsit kitöltő adaghoz: 45 dkg liszt, 3 dl víz, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 1 csg. szárított élesztő (vagy kb. 2 dkg élesztő), 1 tojás, 2 teáskanálnyi oregánó vagy bazsalikom, 3 evőkanál olíva olaj (teljesen jó az étolaj is).
Ugyanis ez nem olasz pizza lesz, hanem magyar. Mindig ezt mondom a barátaimnak is. Bár ennek ellenére apukámat nem sikerül rábeszélnem, hogy megkóstolja. Ugyanis ő csak a tisztességes magyar ételeket szereti, értsd: pörkölt, rántott hús, kruplispogácsa, bukta, és lehetőleg minden zsírral készüljön, és ne legyen rajta ketchup. No de térjünk vissza az én magyar pizzámhoz.
A hozzávalókat  beleteszem a kenyérsütő üstjébe, és a tészta programmal bedagasztom. (Általában azt javasolják, hogy ha be van dagasztva, akkor vegyük ki lisztezett kelesztőtálba, és ott kelesszük a duplájára. Én benne szoktam hagyni az üstben, és hagyom, hogy ott keljen meg.) Amikor ilyen, mint a képen, akkor csurgatok a tetejére egy kis étolajat, a kezemet is beolajozom, és elválasztom az edény falától, kiveszem a tésztát, a kezemmel meggömbölygetem, aztán a kézfejemet a tészta alá teszem és a tepsi fölött hagyom, hogy elkezdjen a nyúlni lefelé. Akkor gyorsan a tepsi közepére dobom, és mint a rétest, alá-alá nyúlva kihúzkodom a tepsi széléig. (A tepsit előzetesen megolajozom, és kicsit meghintem liszttel.) Egyszer láttam a tévében egy kisfilmet, amiben a pizza hazájában, Olaszországban egy szakács csak úgy pörgette, forgatta a pizzatésztát a kezén, nem használt az biza semmiféle nyújtódeszkát, aztán rádobta a sütőlapátra, került rá olívaolaj, paradicsom és sajt, és már ment is a sütőbe. Szóval, azóta én sem bonyolítom túl a dolgot, ha megkelt a tészta, a kezemmel megnyújtom, és terítem a tepsibe.
Ha nincs időm készíteni pizzaszószt, akkor csípős ketchuppal megkenem, meghintem oregánóval, és mindenféle finomságot teszek rá. Ma háziszalámi karikák, paradicsom és paprika szeletkék, kukorica, cukkínikarikák és rengeteg reszelt sajt került rá. Így nézett ki sütés előtt.


Ez pedig már a végeredmény:

A mostani állapotot, azt a maradék néhány morzsát pedig már nem volt érdemes lefotózni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése