2010. július 12., hétfő

Csupa-csupa-csupa csoki

Estefelé Tamás egyszercsak kijelentette, hogy ő szívesen szeletelne csokit. Ez ha így kissé értelmetlen lenne, elmondom, hogy valamelyik nap nagyon-nagyon süteményt akart enni, de nagyon meleg volt, így mondtam, csak olyan süti jöhet szóba, ami egyszerű és gyorsan kész. Eszembe jutott, hogy még a tavasszal Chef Viki oldán találtam egy ilyen édességet. Ha Viki, akkor tudni kell róla, hogy imádja a csokit, azon sem csodálkoznék, ha a főételekbe is belecsempészné a maga örömére. Ez is egy fullcsokis édesség, egy muffin. Bevallom, míg ezt nem kóstoltam - és egyszer régen Judit barátném csokis-meggyes muffinját - zsigeri tiltakozásom volt a muffin ellen. Igazán nem is tudom, miért. Talán, mert nem volt gyerekkorom mindennapi süteménye, és talán a neve miatt is, mert micsoda dolog, hogy valamit muffinnak írnak és máffinnak mondanak, bár most, hogy ezen gondolkodom, eszembe jutott, hogy azon soha nem ütköztem meg, hogy a brownie-t bráoninak mondjuk, már ha van időnk néven nevezni az alatt a pici idő alatt, mikorra eltűnik a tányérról. Volt anyósom pedig csak egyszerűen "micsoda cacmara!" jelzővel illette volna, mert sem nem bögrés sütemény, sem nem lekváros piskótatekercs.
Most pedig, hogy így elkalandoztam, térjünk vissza Viki fullcsokis muffinjához, ami bizony az első kóstolás után bejegyezte magát a rendszeresen sütendők listájára. Egyszerű, kb. 20 perc alatt komplett kész, már ha előtte valaki egy tízdekás étcsokit apróra darabol. Ezt a feladatot Tamásra bíztam valamelyik nap, és el is készült a muffin, és kb. ugyanilyen gyorsan el is fogyott. Ma hazajöttünk, kánikula kint, a lakásban kellemes hűvös, aztán egyszer csak elborult, még kevés eső is esett. Tamás jött-ment, aztán egyszercsak minden átmenet nélkül azt mondta, hogy ő szívesen szeletelne csokit. Ezt a finom célzást csak egy rideglelkű, kérgesszívű  ember engedhette volna el a füle mellett. És most, amíg itt hűl a sütemény, megosztom veletek a receptjét.
Fullcsokis muffin
Hozzávalók 12 db-hoz: 2 tojás, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín, 5 evőkanál cukor, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg olvaszott csokoládé, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg durvára vágott étcsokoládé.
Összekeverjük a tojásokat, a puha margarint, a tejszínt, a cukrot és az olvasztott csokoládét. A lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük, hozzákeverjük a csokoládés masszához, majd belekeverjük a durvára vágott csokoládét is. A muffinformát kikenjük margarinnal, belekanalazzuk a tésztát (kb. 2-2 kanál jut a mélyedésekbe).
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, s a sütiket addig sütjük, míg a tetejük be nem repedezik. Ez kb. 10-11 perc. Ilyenkor a közepe még lágy - de így a jó! Nem eldumálni az időt! (Ez Viki tanácsa.) De ha véletlenül túlsül, az sem tragédia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése