2010. március 9., kedd

Csendes honfoglalás


Hát végre elkészült! Már korábbi bejegyzésemben írtam róla, hogy készül, de csak ma kerülhetett a "kívülállók" kezébe, ugyanis ma délután volt a könyvbemutató Kalocsán, a Hunyadi Kollégium könyvtárában.

"Ajánlás a könyvhöz
Ez a könyv, melyet a kedves olvasó most kezében tart, nem szokványos útinapló, nem pusztán útleírás. A szerző, Horváthné Raffai Pálma és fia, Csabi 2006-os kerékpáros zarándokútját, 25 napnak a történetét meséli el, a történelmi Magyarország felét bejárva, Kárpátalja, Erdély, Délvidék tájain, Kalocsa-Meszes induló- és végponttal.
Csendes honfoglalás. Ízlelgetem a címet, mit is jelenthet annak, aki ezt adta, és mit jelent nekem, nekünk, olvasóknak. Csak a kézirat és naplóbejegyzések feldolgozása után kezdett fogalmam lenni arról, mit jelenthetett Pálmának és Csabinak ez az út, ez a csendes honfoglalás minden szépségével és nehézségével, örömével és szenvedésével.
Eggyé váltak már az úttal is a vége felé. Már csak a kötelesség és a fogadalom, az azért is megcsináljuk érzése vezette őket, már szerették volna kimondani, hogy vége, de ez azt is jelentette egyben, hogy ennek a csodás álomnak is egy időre búcsút kell mondaniuk, és visszatérni a hétköznapokhoz, ahol a Mindentudó parancsaira kevésbé van ereje figyelni az embernek, mint egy ilyen zarándokúton.
„2179 km kerékpározással hitet tettünk az összetartozásról és arról, hogy határ ide, határ oda, magyarnak lenni maga a csoda” – írja Pálma a könyv záró soraiban.
Ennek a csodának az átélésére hív és fog kézen a szerző, s vezet minket könyvének sorai között.
Nyissuk hát ki a szemünket, a szívünket, s mi is részesei lehetünk ennek a csodának.”

Mint szerkesztő, ezeket a sorokat írtam ajánlásként a könyv elé, és remélem, felkeltettem az érdeklődést vele. Korlátozott példányban megvásárolható a könyvesboltban Kalocsán, a szerzőnél és nálunk, a kiadónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése