2009. december 22., kedd

Karácsonyi finomságok III.

Elkészült, ott illatozik az ebédlőasztalon. A karácsonyi diós linzer, amit minden karácsonyra megsütök (és még néha az év más szakában is). Roppanós, mégis omlós, illatos, halkan örlődik a fogaim között, hmmmm...



Ez a linzer is Éva barátném receptje, ez is Erdélyből utazott ide a Duna mellé. Sokáig nem jöttem rá, hogy bár ugyanúgy készítem, miért más az én linzerem íze, mint az övé? Aztán ráleltem a titokra. Mert egyszer láttam az ő darált dióját és az enyémet. Az övé egészen finomra van darálva, nekem pedig egy olyan kézi őrlőm van, és egyfajta rostély hozzá, amelyik durvábbra darálja a diót. És talán máshogy adja át az ízt emiatt. Abban picit módosítottam, hogy talán kicsit vastagabbra hagyom, a tetejére pedig egy negyed diót teszek és picit megszórom kristálycukorral sütés előtt.



Ha valaki még szeretné elkészíteni karácsonyra, íme a recept:
Hozzávalók: 14 dkg őrölt dió, 14 dkg kristálycukor, 28 dkg margarin, 42 dkg liszt, 1 egész tojás és pici bor vagy rum (én ez utóbbiakat elhagyom). (Az eredeti receptben Éva szerint nem volt tojás sem, mi azonban mindketten teszünk bele.)
A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a diót, a cukrot és a tojást. Jól összegyúrom, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra kinyújtom. Bármilyen formával (most egy ilyen virág alakúval) kiszúrom, sütőlemezre rakosgatom, majd mindegyik darabra egy negyed diót teszek, és még megszórom kristálycukorral. Előmelegített sütőben én ilyen világosbarnásra sütöm. Oda kell rá figyelni, mert először még fehér, aztán hirtelen pirul.
Nem bonyolult, gyorsan kész, és az eredmény nagyon megéri ezt a kis munkát!


1 megjegyzés:

  1. Kedves ZsEnikő

    Még régebben osztottál meg velem egy erdélyi receptet, a "fokhagymajonézt". Szinte heti rendszerességgel elkészítem, nagyon rá lehet ám kapni az ízére..
    Gratulálok az ízekhez, színekhez, s a szívekhez,

    Isti
    (a gmailos cím hibádzik, kétszer is visszapattant a válasz)

    VálaszTörlés