2009. november 21., szombat

Karácsonyi finomságok


Megosztok veletek egy finomságot, mely családunkban és barátainknál mindenki kedvence, aki eddig kóstolta, elkérte a receptjét.
Őt (mivel annyira finom, kiérdemli, hogy így írjak róla) finom diósnak hívják. Drága Éva barátnőmtől kaptam anno a receptjét. Neki van egy kincses füzete, rengeteg finomsággal, javarészt Erdélyből származó receptekkel, ilyen kifejezésekkel, hogy "glazúr", "vastag tejföl", és így tovább.
Hát íme, a diós csoda:
6 tojás fehérjét habnak verünk 6 evőkanál cukorral. Egyenként hozzáadjuk a hat tojás sárgáját, 14 dkg őrölt diót, másfél evőkanál lisztet és fél sütőport. Margarinnak kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, rátesszük a következő krémet: 25 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra kavarunk. Hozzáadunk 2 tojássárgát, 2 evőkanál erős feketekávét, vaníliát, 5 dkg őrölt pirított diót. Rákenjük a kihűlt tésztára és hideg kakaóglazúrt teszünk a tetejére, mely a következőből áll: 3 kanál porcukrot összekeverünk 3 kanál kakaóval, 3 kanál lobogó-forró vízzel leforrázzuk, és addig kavarjuk, míg sűrűsödik, és 1 kanál olajat teszünk bele.
Én ezt az utolsó mozzanatot elegánsan el szoktam hagyni, és a krém tetejére cukrozatlan kakaóport szórok (a képen is ez látható), így is nagyon finom!
Jó sütögetést!

1 megjegyzés: