2012. április 23., hétfő

Babapiskótás sütemény

Itt az előző bejegyzésben ígért sütemény receptje. Anyunak sütöttem a születésnapjára. Ez a prototípus, még nem készítettem ilyet. Természetesen a neten talált receptet kissé átalakítottam, mert rumot kellett volna beletenni, de amióta egyszer a gesztenyepürétől rosszul lettem, azóta nem tudom megenni sem a gesztenyét, sem ami emlékeztet rá, és a rum íze és illata is ilyen. Ezért a krémbe nem tettem a rum helyett semmit, a babapiskótát pedig nem rumos tejbe, hanem feketekávés tejbe forgattam. Nagyon-nagyon finom lett! Anyu, aki igazán nem nagy süteményes, két nagy kockát megevett, és csak azért nem folytatta, mert már nem fért, de azt mondta, annyira finom, hogy ilyet máskor is kér.
Akkor itt a recept:
Hozzávalók:
tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg Rama, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli 5 evőkanál tejben feloldva;
töltelék (krém+áztatott babapiskóta): 5 dl tej, 6 evőkanál liszt, 30 dkg Rama, 30 dkg porcukor, 1 csg. vaníliás cukor, babapiskóta, tej, kis cukor feketekávé (az eredetiben a krémhez még van 1 dl rum, és a babapiskótához tej+rum ízlés szerint);
máz: 20 dkg porcukor, 10 dkg Rama, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tej.

A 30 dkg lisztet, 5 dkg margarint, a 10 dkg porcukrot, kakaót, tojást, szalalkális tejet összegyúrjuk, lágy tésztát kapunk, melyből két lapot sütünk (nekem viszonylag nagy a tepsim, annak az aljában sütöttem úgy, hogy ne hajoljon fel a széle a tepsi oldalára).
az 5 dl tejet odateszem melegedni, de előtte kiveszek belőle annyit, amivel a 6 evőkanál lisztet simára keverem, majd hozzáöntöm a tejhez és sűrű péppé főzöm. Hagyom hűlni, közben a 30 dkg margarint 1  vaníliás cukorral és a 30 dkg porcukorral habosra keverem, majd a hűlt tejes-lisztes masszát is hozzáadom és ezzel is kikeverem, míg egy könnyű krémet kapok.
Az egyik lapra rákenem a krém felét, majd egyesével a babapiskótát fekete-kávés-pici-cukros tejbe forgatom (azért egyesével, hogy ne ázzon el) és kirakom a krém tetejét sorban, egymás mellé, hogy teljesen befedje a krémet. Majd a krém másik felét rásimítom a babapiskótára, és a tetejére ráteszem a másik lapot, óvatosan kicsit megnyomkodom. Jó, ha másnapig áll, addigra a kakaós lapok kicsit megpuhulnak, ekkor teszem rá a mázat, melyhez a hozzávalókat összekeverem, felmelegítem és jó sűrűre főzöm. Mikor langyos, bevonom vele a süteményt.

2 megjegyzés:

  1. Lieben Dank für das Rezept. Das Bild macht mich im Mund wässerig und am liebsten würde ich hineinbeissen. Ich liebe die ungarische Küche, herzlich Piri

    VálaszTörlés
  2. Vielen Dank für Ihre lobenden Worte. Ich liebe auch die ungarische Küche, herzlich Enikő

    VálaszTörlés