2013. február 27., szerda

Talán ezentúl több

gasztronómiai bejegyzés születik, ugyanis a kevés időmből mostanában szakítok egy kis közös főzőcskére új ismerőseimmel, méghozzá egy bizonyos termék favorizálóival. Ez pedig a Tupperware. Nem újkeletű érdeklődés ez, hiszen az első darabom megvan vagy húszéves, aztán volt, hogy egy ideig nem érdeklődtem utána, de mégis időről időre fellángol a vágy, hogy értesüljek az újdonságokról. Mostanában újra vettem egy-két dolgot, és még arra is vetemedtem, hogy el-eljárok olyan alkalmakra, ahol összejönnek a termék iránt érdeklődők, és együtt főznek, recepteket cserélnek.
Így tudtam meg például legutóbb, hogy a vagy három éve kapott rizsfőző edényemben nem csak rizsköretet lehet készíteni, hanem tejberizst is, mazsolával, vaníliás cukorral, és nem kell fölötte állni, kevergetni, vigyázni, ki ne fusson, le ne égjen, hanem betenni a hozzávalókat a rizsfőzőbe, azt betenni a mikróba és lehet addig bármi mást csinálni, míg el nem készül a finomság. Mert én nagyon szeretem a tejberizst...

Most pedig van egy nagyon jó akciója a Tuppernek, a héten, vasárnap estig az aktuális katalógus minden terméke 27 % kedvezménnyel rendelhető (kivéve a fémedények és a kések)
Ha valakit érdekel, nekem is írhat, szívesen megrendelem. És igyekszem majd ételfotóval és pontos recepttel is illusztrálni a bejegyzéseket.

6 megjegyzés:

  1. Erdekelne a tejberizs recept! Nekem is van ilyen edenyem, ajandekba kaptam. Parszor probaltam benne rizst fozni, nem voltam elegedett a vegeredmennyel, ugyhogy en alapvetoen csak habvereshez, palacsintateszta keveresre, stb. hasznalom ezt az edenyt.
    De a tejberizst en is szeretem, ha mukodne ebben, akkor nagyon orulnek, hogy nem csak foglalja a helyet a szekrenyben ez az kutyu...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lívi!
    Hogyan főzted eddig a rizst a "kütyüben"? Próbáld ki, hogy pl. fogsz egy 2 dl-es bögrét, poharat, megtöltöd rizzsel, beleöntöd az edénybe, aztán pontosan kétszer annyi vizet ráöntesz, nem sózod, lefeded, majd beteszed a mikróba 8 percre. Ha letelt az idő, kiveszed, sózod, esetleg szórsz rá petrezselymet, átkevered, és visszateszed még kb. 4 percre, és ha lejárt az idő, akkor hagyod még a fedél alatt 4-5 percig. Rizstől is függ az eredmény, de szerintem így jó lesz a végeredmény. Még annyit, hogy ha zsiradékkal szereted a rizst, úgy amikor kész, akkor lehet rácsorgatni olajat, zsírt, vajat, ízlés szerint, de ezzel már nem szabad visszatenni főni! Ezt csak a legvégén lehet.
    A tejberizshez max.2,8-as tejet lehet használni, de jobb az 1,5-ös. Rizs (egységnyi: bögre, pohár, stb.) bele az edénybe, rá - az én általam vásárolt rizshez - 3 egységnyi tej, ízlés szerint cukor (lehet mazsola, van.cukor - ki, mit szeret) és az egység nagyságától függően állítjuk be az időt. A kb. 2 dl rizst 12 percre beállítom, 6 percnél átkeverem, és ha letelt az idő, még hagyom néhány percig a fedő alatt. Megnézem, és ha híg, vagy kemény a rizs, még visszateszem 1-2 percre, ha túl száraznak találom, még önthetünk rá tejet és úgy visszatenni 1-2 percre. A rizshez ki kell kísérletezni a legjobb eredményt.
    Kérlek, számolj be az eredményről, akár emailben is, és még tudok néhány receptet a rizsfőzőhöz is.

    VálaszTörlés
  3. koszi, ki fogom probalni!
    (A sima rizs egyreszt allagra sem lett az igazi, masreszt en jobban szeretem ugy az izet, ha meg van piritva a rizs parolas elott, anyukam mindig igy csinalta/-ja, soha nem ettunk fozotasakos rizseket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem etten soha főzőtasakos rizst, és manapság sem szoktam... Igen, ha nem ebben főzöm, akkor én is először olajon megfuttatom, aztán ötöm csak fel vízzel. Viszont ez azért jó, mert egy személyre is lehet készíteni benne, nem kell mellette állni, és szívesen készítek mindig frisset, mert a megmaradt rizst én másnap már nemigen szeretem. De ebben még a munkahelyen is készíthetek rizsköretet. És amire még jó: én ma tésztát főztem benne a munkahelyen. 25 dkg szélesmetéltet beletettem az edénybe, beleöntöttem fél liter vizet, tettem bele sót, és betettem a mikróba 10 percre. Amikor lejárt, kivettem, átkevertem, még visszatettem 5 percre, és utána hagytam még úgy lefedve 4-5 percig. Kinyitottam, egy evőkanál olajjal átkevertem, le sem kellett szűrni, mert a tészta felvette az összes vizet. Így a mai ebédünk friss sajtos-tejfölös tészta volt.

      Törlés
  4. Kiprobaltam. hm... ettem mar jobbat is. kicsit kevesnek bizonyult a haromszoros tejmennyiseg. De talan erdemes tovabb kiserletezni vele - ha mar itt van ez az edeny :)

    VálaszTörlés